Od svog osnivanja Muzej JRV se intenzivno bavi evidentiranjem, prikupljanjem, čuvanje i izlaganjem predmeta, koji su tokom proteklih skoro stotinu godina (u Srbiji i Jugoslaviji), bili korišćeni u vazduhoplovsrvu i protivvazduhoplovnoj odbrani, a ujedno je hroničar i čuvar tradicija ratnog vazduhoplovstva. Muzej JRV raspolaže sa svetski značajnom zbirkom vazduhoplova. Posebno ističemo avione iz Drugog svetskog rata, gde su. izuzev japanskih lovaca, sakupljeni svi najznačajniji vazduhoplovi sila osovine i Saveznika. Kvalitet i kvantitet zbirke, svrstava Muzej JRV u sam vrh svetskih specijalizovanih vazduhoplovnih muzeja. Zbirkom vazduhoplovnih motora pokriven je celokupan period razvoja vazduhoplovnih pogonskih agregata - od 1910. do 1990. godine, sa avionskim motorima, koji svaki za sebe, predstavlja međaše u daljem razvoju i usavršavanju, kako klipnih tako i propulzivnih vazduhoplovnih motora. Posleratni razvoj našeg Ratnog vazduhoplovstva dobro je ukomponovan preko eksponata na Stalnoj izložbenoj postavci, kao i neizloženim vazduhoplovima u depou Muzeja JRV. Ovi eksponati plastično dočaravaju ne samo razvoj vazduhoplovne tehnike, nego uspešno prikazuju i naš specifičan uticaj na polju nauke, tehnike, taktike politike i slično.
Od osnivanja krajem pedesetih godina, pa do 2006. godine, Muzej JRV je bio u sastavu Komande RV, a posle gašenja ove vidovske komande, i organizacijsko-formacijskih promena u Vazduhoplovnim snagama, našao se u sastavu strukture Ministarstva odbrane u Sektoru za ljudseke resurse. Muzejem JRV rukovodi načelnik, a svoju ulogu na zaštiti i prikazivanju vazduhoplovne kulturne baštine provodi preko sledećih organizacionih celina:
-  Opšti poslovi i delovodstvo,
-  Odeljenje za muzeologiju,
-  Specijalna biblioteka i arhiv.
Na čelu ove naše vazduhoplovne kulturne ustanove se nalazilo 7 načelnika, koje nabrajamo hronološkim putem kako su obavljali svoju dužnost: To su bili potpukovnici: Jovan Bunčić, Jovan Bunčić, Božidar Aranđelović; Vojislav Stojanović, Predrag Grandić, Zoran Starčević i mr Miroslav Mitrović.